
Zdrowie i lokalność – nowy cykl Zielonych Targów na placu Krakowskim

W sercu Gliwic, na placu Krakowskim, zainaugurowano nową odsłonę wydarzenia, które od lat zyskuje na popularności – Targ na Zielonym. Choć w nowej lokalizacji pojawił się po raz pierwszy, to nie będzie to jednorazowa inicjatywa. Od teraz co środę, od godziny 13:00 do 17:00, aż do października, gliwiczanie będą mogli robić zakupy prosto od lokalnych rolników i producentów.
Już pierwsza edycja przyciągnęła tłumy. Mieszkańcy chętnie korzystali z okazji, by zaopatrzyć się w ekologiczne warzywa, owoce, nabiał z rodzinnych gospodarstw, naturalne przetwory, miody, świeże jaja czy wędliny wyrabiane tradycyjnymi metodami. To powrót do korzeni – zakupów od ludzi, którzy sami doglądają każdej marchewki i każdej butelki mleka.
Targ na Zielonym to coś więcej niż handel – to miejsce spotkań, wymiany doświadczeń i rozmów z ludźmi, dla których produkcja żywności to pasja i odpowiedzialność. Na miejscu można było napić się kawy z gliwickiej palarni Kafar, spróbować rzemieślniczych lodów na bazie koziego i owczego mleka, a nawet… wymienić książkę, dzięki obecności Miejskiej Biblioteki Publicznej.
Co ważne, inicjatywa cieszy się również wsparciem lokalnych władz – w pierwszym wydarzeniu wzięła udział prezydent Gliwic Katarzyna Kuczyńska-Budka, dając wyraźny sygnał, że miasto stawia na zrównoważony rozwój i wspieranie lokalnej przedsiębiorczości.
Warto dodać, że sobotni Targ na Zielonym przy Hali Modeli GZUT przy ul. Robotniczej nadal działa i przyciąga stałych klientów, którzy cenią jakość i bezpośredni kontakt z producentami.
Organizatorem wydarzenia jest Miasto Gliwice i Miejski Zarząd Usług Komunalnych, przy współpracy z Fundacją Na Zielonym – promotorem idei lokalnego rolnictwa i bezpośredniej sprzedaży.
Fot. M.Foltyn/UM Gliwice